28 Ocak 2010 Perşembe

Hangisi doğru?



Osiris'in müritlerinden biri olduğu söylenen Hermes Trismegistos (Thoth ya da İdris Peygamber de diyebilirsiniz) günümüzden 16.000 yıl önce mi Nil deltasında varoldu?

Yoksa C.W Leadbeater'ın "Freemasonary and Its Ancient Mystic Rites" kitabında belirttiği gibi M.Ö 40.000 dolaylarında "Beyaz Loca"nın görevlendirdiği bir öğretmen olarak Mısır'a mı geldi?

Turgut Gürsan kitap yazarken, kaynakları toparlayacağım diye kafasını öyle bir dağıtmış olacak ki; bir sayfa A4 içersinde Hermes'le ilgili 30.000 yıllık fark içeren iki ayrı hayat öyküsü bulunuyor.

Konuyla ilgili Türkçe İslam kaynaklarında bulduğum şeyler de - tahmin edebileceğiniz üzere- pek iç açıcı değil:

"Kendisine verilen birçok mucizelerden bazıları, ağaçlarda ne kadar yaprak olduğunu bilmesi, havadaki bulutlara çekilmeleri icin emir verebilmesi ve kendisinden sonra gelecek olan peygamberleri haber vermesi idi."

Acaba ağaçlarda ne kadar yaprak olduğunun sağlamasını nasıl yapabilmişler? Ya da ağaçlar da bulutlar gibi komut istemi ile mi çalışıyormuş?

Hermes veya İdris geleneği Babil, Mısır ve Yunan düşüncelerinin temeli olmakla birlikte İslam Felsefesi'nde de kendine yer bulan köklü bir mitoloji. Bu konuda güvenilir ve fazla heyecana kapılmayan bilimsel, bilim-kurgusal ve tarihi kaynaklar arıyorum.

Bulunca paylaşacağım.

"When the gods created Pandora, it was Hermes who brought her to mortals and bestowed upon her a strong sense of curiosity."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder