29 Ocak 2010 Cuma

Joseph Campbell - Kahramanın Sonsuz Yolculuğu



2000 yılında Kabalcı Yayınevi'nden çıkan Joseph Campbell - Kahramanın Sonsuz Yolculuğu adlı kitabını arıyorum.

Daha önce şurada yazmış olduğum Hermes - İdris ilişkisine de değinilen kitapta, tarih boyunca varolmuş tüm kahramanların aslında ortak bir mirastan faydalanılarak yaratıldığından bahsediliyor.

Tanrıların Maskeleri’nde bütün dünya mitolojilerinin ortak bir özden kaynaklandığını ortaya koyan Joseph Campbell, bu klasik yapıtında, dünya mitolojilerinde yer alan kahramanların izini sürerek hepsinin aynı kaynaktan geldiğini gösteriyor. Bütün mitolojik alıntılar temelde insanın sosyal dünyaya katılma sürecini sergilemektedir; insan olma çabasında, Kongolu büyücünün erginlediği kişiyle, modern kentin herhangi bir binasında çalışan kişi arasında fark yoktur. Gılgamış, Odysseus, Boğaç Han, Cuchulainn ve Thor hep aynı simgelerdir. Çağdaş psikanalitik bulgular, rüya örneklemeleri, mitolojik metin karşılaştırmaları eşliğinde benzersiz bir keşif: İnsan, kabile, şehir, ulus bağlarının dışında kendisi olarak var olacak mıdır? Joseph Campbell, ayrıca Star Wars adlı sinema mitolojisinin danışmanlığını yapmıştır.

Eğer bu kitaba sahip olan biri varsa lütfen benimle iletişime geçsin:

bilgefoyle@gmail.com

Teşekkürler

2 yorum:

  1. Tarih boyunca varolmuş kahramanların/hikayelerin ortak bir kaynağa dayanması konusunda Gönül Tekin'in katıldığı Teke Tek de yardımcı olabilir. Aynı konulara değinen kitaplar, belgeseller dünya genelinde var ama Gönül Tekin adeta özet verdi ve İslam hikayelerine de değindi. Bu nedenle faydalı olabilir.
    Google Video'da var.

    YanıtlaSil
  2. Öneri için teşekkürler Arda.

    Gönül Tekin'in ismini duymuştum fakat programı izlemedim, bu akşam izlerim artık.

    YanıtlaSil